Herbestemming van het klooster van Colen

Hoe kan een klooster uit 1438 relevant blijven? Door een herbestemming!
Het klooster van Colen, gelegen in Borgloon, werd gekocht door nv Colen. De vennootschap stelde CityD aan om de herbestemming van de site mee uit te werken. We diepten de kwaliteiten van het klooster uit en boden een kader voor hedendaags gebruik. Zie het als een hedendaags toevluchtsoord. Veelbelovend dus.


Erfgoedsite krijgt een nieuwe invulling

De geschiedenis van het klooster van Colen gaat terug tot in 1438, toen gesticht door Maria van Kolen. Het klooster, ook gekend onder de naam Abdij Mariënlof, is een voormalig kruisherenklooster waar tot voor kort nog cisterciënzerzusters woonden. In 1947 werd het complex beschermd als monument.
Op 3 augustus 2020 kocht nv Colen de site en zo werd de vennootschap de eerste niet-kerkelijke eigenaar in 600 jaar. Het is prachtig gelegen op de flank van de vallei van de Kleine Herk, met zijn adembenemende panoramazicht.

(foto: De Haan A., onroerend erfgoed Vlaanderen)

Abdij Mariënlof


Respect voor het DNA van het klooster

Het klooster van Colen heeft al eeuwen zijn typische uitstraling. Het is een unieke plek: charmant, romantisch en met een sterk DNA. Een groot deel van het karakter van het klooster wordt gegenereerd door haar ligging en de tuinen. 

NV Colen zal de erfgoedsite restaureren door eerst de buitenschil, de daken en de buitenaanleg aan te pakken. Daarnaast zullen de plannen gemaakt worden voor de binnenindeling. Dit zal bepaald worden door de toekomstige activiteiten in en rond het klooster. Een volledige herbestemming zal de kwaliteiten van Colen nog meer uitdiepen en het klooster een nog stevigere persoonlijkheid geven. De locatie krijgt een meer hedendaags gebruik toebedeeld. Na renovatie zal het klooster over een vloeroppervlakte van meer liefst 7.790 m2 beschikken.


Nieuwe invulling

De zoektocht naar invullingen die pasten bij het DNA van de site leidden naar een divers aanbod van mogelijke functies:

 • Wellness Clinic
 • Wellness Relax
 • Kort en lang verblijf
 • Meetings & Events
 • Bistro / shop
 • Lokale ambachten

Samen met Studio H2L en I-Line begeleidden we de nv Colen bij het volledige proces van herbestemming. We zorgden dat de nieuwe invulling een coherent geheel werd. De nieuwe functies moesten goed op elkaar aansluiten zodat ze elkaar versterken. De beleving van de bezoekers staat hierin centraal. 

Via marktanalyses gingen we na welke marktsegmenten kunnen aangesproken worden voor elke functie afzonderlijk. Hierbij werd de financiering ook constant bewaakt. 

Daarnaast voerden we ook een benchmarking uit en bepaalden we hoe Colen zich in de markt zal positioneren. Het strategisch concept diende hierbij als leidraad. Tot slot werkten we de storytelling uit die richting geeft aan de communicatie en marketing voor het vernieuwde klooster.


Actief boombeheer en duurzaamheid

De herbestemming heeft oog voor de natuur, want ook de tuinen zullen in ere worden hersteld. Er komt een combinatie van een boomgaard met noten/fruit in de kloostertuin en een moestuin. De moestuin volgt de oorspronkelijke indeling van 1770 (op basis van de Ferrariskaart). Door 130 nieuwe bomen te planten zal het park terug gezond worden en structuur krijgen. 

De duurzame technische ingrepen zullen de kwaliteit voor de komende 100 jaar verzekeren:

 • nieuwe dakpannen
 • buitenschrijnwerkerij restaureren en vernieuwen waar nodig
 • buitenschilderwerken
 • nutsvoorzieningen vernieuwen
 • duurzame energie (no carbon) met warmtepompen.


 

 close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x